Vilt i Sverige

Sverige är ett av Europas största länder och har en oerhört stor och varierad natur; här finns berg och dalar, stränder och ängar, sjöar, åar och en enorm arkipelag där tusentals växter och djur av många olika typer lever. Det är inte så konstigt att Carl von linne från tidig ålder inspirerades djupt av sina omgivningar och under sitt liv kom han att kartlägga tiotusentals djur och växter, inte minst genom sina resor i landet.

Bland de många djur som jägare idag jagar är det framför allt skogens invånare som ligger i topp. I Sverige finns många jaktklubbar som man kan bli medlem i och här kan man i grupp ge sig ut på spännande jakt beroende på säsong. Bland de vanligaste djuren som jagas är följande:

Rådjur (Capreolus capreolus)

Man får jaga rådjur från en timme före soluppgång till en timme efter solnedgång. Dessa vackra djur tillhör gruppen hjortdjur och man jagar dem genom smygjakt, det vill säga att jägaren ligger och lurar på djuret, eller med driv hund där man med hundars hjälp får rådjuret att springa ut ur sina gömmen.

Älg (Alces)

Dessa stora hjortdjur jagas sedan urminnes tider och i Sverige har man idag särskilda säsonger för älgjakt för att hålla populationen nere och därmed friskare. Förutom köttet ligger det särskild status i storleken på hornen på de djur en jägare lyckas lägga ner och den största bedriften är en så kallad tolvtaggare.

Vildsvin (Sus scrofa)

Denna vilda gris klassificeras som ett partåigt hovdjur och kan jagas i princip året runt. Framför allt i jordbruksområden är det vanligt med vildsvinsjakt då de orsakar en hel del skador på åkrar och äter grödor. Detta är ett av de få djur som får jagas med fast belysning.

Hare (Lepus)

Småviltjakt inkluderar mindre djur som harar och kaniner och man brukar jaga dem med mindre grythundar som kan ta sig in i deras gryt och med sina gälla skall kommunicerar sitt fynd till jägaren. I Sverige jagas de året runt med hagelgevär.

Leave a Reply