Glad i att jaga

Det finns ett mycket stort utbud för den som vill jaga i Sverige och för den som vill hålla sig uppdaterad om jaktens många aspekter finns det mycket information att inhämta. Det har alltid funnits böcker och tidningar men idag har internet nästan ersatt dem. Genom att till exempel gå in på sidan https://www.jaktlust.com kan man hitta allt man behöver för en riktigt lyckad jakt. Alla länder har olika bestämmelser och här kan man bland annat läsa om jaktsäsonger för olika typer av vilt, utrustning, hundar, gevär och så vidare.

Idag råder det älgjaktsäsong under hösten, främst september-oktober, och bland de mest berömda jägarna måste väl ända kungen själv räknas. Målet med att jaga älg är inte bara köttet utan också för att hålla någorlunda koll på mängden då för många älgar har negativ inverkan både på dem själva, naturen och människan. I Sverige har man jagat älg i tusentals år och under stenåldern brukade man till exempel gräva ut stora hål i marken som man sedan täckte med löv och grenar så att älgen skulle luras att trilla i. Denna typ av jakt är idag förbjuden men under en tid var älgen nästan utrotningshotad i landet. Den berömde botanisten Carl von Linné lyckades aldrig se en endaste vild älg i naturligt tillstånd trots sina många resor runtom i landet under hela sitt sjuttioåriga liv.

En jägares utrustning är också viktig och det handlar om allt från vilka sorters gevär man skall använda, hur man skall driva fram eller smyga på villebråd och hur man skall träna sin hund att bli en ovärderlig jaktkamrat. Vill man jaga vildsvin har man av förklarliga skäl en helt annan utrustning än om det handlar om fasaner. Linné kategoriserade noggrant alla dessa olika djur enligt olika kriterier som hur deras tänder och hovar såg ut, om de var kött- eller gräsätare och hur deras allmänna anatomi var utformad.

Leave a Reply