Fågeljakt

För den som gillar att jaga fågel har den svenska naturen mycket att erbjuda; här finns skogar, sjöar och fält och vare sig man vill vandra eller sitta i en eka finns det något för alla fågeljägare.

Det vanligaste är att man jagar tillsammans med hundar och det finns många hundraser som lämpar sig alldeles utomordentligt för syftet. Har man till exempel en irländsk eller engelsk setter, en pointer eller en weimaran är dess hundar duktiga på att vittra. Genom att låta hunden sniffa i luften kan den med sin känsliga nos och luktsinne får upp en spår och kommunicera detta till sin jägare genom att fyra fast och peka tassen i rätt riktning.

En annan bra fågeljakthund är den som kan driva fram fåglar ur sina gömställen. Hunden håller sig på ungefär tio meters avstånd från jägaren och då den ser en fågel stöter den fram den och håller sig sedan helt stilla medan jägaren skjuter fågeln. När bytet är nedlagt är det sedan hundens uppgift att hämta den och bra hundraser för detta är cockerspaniel, engelsk spets och retrievers.

I Sverige kan man jaga många olika typer av fåglar och länge har järpen (Tetrastes bonasia) varit ett populärt byte. Denna lilla skogshöna kan man jaga utan hund så länge man har en fågelpipa. Vill man däremot jaga Dalripa (Lagopus lagopus) är det att föredra en stående jakthund. Dessa fåglar jagas framför allt under hösten med början i oktober.

Vid vattendrag hittar man också jaktfåglar som kanadagäss och olika typer av änder och dessa kan man jaga med både klappor och hund. Här passar olika fågel- och vattenhundar mycket väl som både älskar vatten och att apportera. Jaktsäsongen för sjöfåglar brukar vara under vintermånaderna och man kan både jaga dem genom att sitta i en roddbåt eller vandra genom våtmarkerna.

Leave a Reply